Telefoonnummer

+ 31 (0)6 2081 3736

Email

jeannette@ladamehandzorg.nl

Openingstijden

op afspraak

Artrose is één van de meest bekende oorzaken van gewrichtspijn. Ten onrechte wordt Artrose vaak geassocieerd met slijtage of ouderdom. Hoewel Artrose niet per definitie met ouderdom te maken heeft, is wel gebleken dat bijna alle personen boven de 60 jaar ergens in het lichaam Artrose hebben. Het kan wel degelijk zo zijn dat je daar geen enkele hinder van ondervindt. Ook jonge(re) mensen kunnen te maken krijgen met Artrose, vooral in de nek, onderrug en knie. Ook (top)sporters ondervinden steeds vaker Artrose.

Artrose is de meest voorkomende vorm van Reuma en is progressief. Bij Artrose neemt het kraakbeen af in kwaliteit: het wordt dunner en brozer. Het kraakbeen dat is verdwenen of dunner is geworden, kan niet meer worden hersteld.

Bron: https://www.voetzorgplus.com/

Bron: Reade


Wat kan een handzorgverlener betekenen bij Artrose?

Omdat bij Artrose het kraakbeen verminderd of geheel verdwijnt, komt het voor dat rondom die gewrichten ontstekingen ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote knobbels rondom het gewicht. Hierdoor komt de huid onder druk te staan (spanning). Als de Artrose zich ontwikkelt in de laatste gewrichten in de hand (Het DIP gewricht; het gewricht tussen het midden- en eindkootje, het Distale Interphalengale gewricht), geeft dit druk op de matrix. Dit is het gebied waar de nagelplaat worden aangemaakt. De matrix zit onder de huid en is niet zichtbaar. Dit is een teer systeem; als deze druk op de matrix dermate structureel en hoog is, leidt dit tot traumanagels en (huid)problemen in het nagelgebied.

Een handzorgverlener kan o.a. de huid en de nagels van de hand, rondom de Artrose en het gebied dat onder druk staat (huid en nagels) verzorgen. Hiermee voorkom je verdere problemen als bacteriële infecties of ontstekingen. Een handzorgverlener kan ook een goede handmassage geven om de pijn te verlichten.


Wil je meer informatie over Artrose en wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op:

error: Content is protected !!